Dobrodošli u Kvizove! :)

Kvizovi su jedna mala aplikacija koju razvijaju dva brata pomoću koje profesori mogu stvarati kvizove, a njihovi ih učenici mogu riješavati.

Zar se nije aplikacija prije zvala “Lektire”?

Da, Kvizovi su incijalno bili zamišljeni kao aplikacija za lektire, ali shvatili smo da profesore trenutno ništa ne spriječava da koriste aplikaciju i za druge predmete.

Što Kvizovi nude?

 • sučelje za izradu kvizova, koji mogu biti sastavljeni od 5 vrsta pitanja:

  • Točno/netočno: je li tvrdnja točna ili netočna
  • Ponuđeni odgovori: koji je točan odgovor od ponuđenih
  • Asocijacije: poveži pojmove iz prvog s pojmovima iz drugog stupca
  • Upiši točan odgovor: koji je odgovor na postavljeno pitanje
 • pregledavanje rezultata riješenih kvizova

 • mogućnost učenicima da igraju kviz u 1 ili 2 igrača

Košta li to nešto?

Ne, besplatno je! :)

Za koga su Kvizovi?

Kvizovi su za profesore koji žele isprobati drugačiji način podučavanja – interakcija, putem kvizova.

Što ako nešto ne bude radilo? Ili ako imam neki savjet?

Ako vam se prilikom korištenja aplikacije dogodila greška, ili imate neki savjet, kontaktirajte nas (u “Kontakt” tabu).

Ako si učenik, na početnoj stranici klikni na . Zatim se možeš prijaviti ili, ako nemaš korisnički račun, registrirati se klikom na link desno od .

Registracija

Nadamo se da ti je registracijska forma više-manje jasna. Ako ne znaš što je “tajni ključ škole”, to vjerojatno znači da ga nisi još dobio. Zatraži ga od svoje škole.

Kvizovi

Kada se prijaviš, prvo što te dočeka je popis kvizova koje možeš rješavati. Ako ih nema, to znači da ih tvoja škola nije još objavila, u tom se slučaju samo trebaš strpiti :)

Nakon što odabereš kviz, pojavit će ti se pitanje želiš li igrati sam ili još s nekim. Ako pored sebe imaš osobu koja bi htjela igrati s tobom i ima korisnički račun na Lektirama, možeš označiti da želiš igrati još s nekim, zatim daj osobi da upiše svoje korisničko ime i lozinku.

Nakon toga možeš početi!

Dobit ćeš niz pitanja na koje odgovori najbolje što znaš. Ako rješavaš kviz još s nekim, na svakom pitanju se izmjenjujete, prvo si ti na redu, pa tvoj prijatelj ili prijateljica. Vidjet ćete tko je na redu po korisničkom imenu koje će se nalaziti pored glavnog naslova i po boji rednog broja pitanja (npr. pero ili ana).

Tanka narančasta linija ispod glavnog naslova pokazuje koliko još otprilike imaš do kraja kviza:

Budi oprezan. Za svako pitanje imaš 1 minutu, odbrojavanje možeš vidjeti gore u sredini, pored . Ako ti istekne vrijeme prije nego što si kliknuo , što god da si označio ili napisao, vrijedi se ;) Dakle nije problem ako si sve obavio, ali nisi stigao kliknuti gumb.

Kada odgovoriš na posljednje pitanje, zbrajaju se bodovi koje si osvojio i prikazuje ti se rezultat.

Zapamti: nije bitno tko pobijedi, bitno je da se zabaviš ;)

Ako ste škola, na početnoj stranici kliknite . Zatim se možete prijaviti ili, ako nemate korisnički račun, registrirati se klikom na link desno od .

Registracija

Prvo što trebate imati da biste se prijavili je tajni ključ aplikacije. Ako ga niste dobili, možete ga zatražiti. Zašto školama ne dopustimo registraciju bez našeg posredovanja? Zato što bi se u tom slučaju bilo tko mogao prijaviti kao škola, jer trenutno nemamo način provjere jesu li unešeni podaci legitimni.

Nakon što unesete ključ i kliknete na gumb, dočeka vas obrazac za registraciju. Nadamo se da su sva polja više-manje jasna. Ako vam nije jasno što je “tajni ključ”, to je lozinka pomoću koje će se učenici prijaviti kao vaši, odnosno služi kao autorizacija. Taj ključ ćete kasnije dati svojim učenicima.

Nakon što obavite registraciju i prijavite se, možete početi stvarati kvizove!

Kvizovi

Prelaskom miša preko , koji se nalazi s desne strane svakog kviza, otvorit će se padajući izbornik gdje možete vidjeti što se sve može raditi s kvizom.

Na početku će vas dočekati kviz “Antigona”, možete ga pregledati kao primjer kako bi gotovi kviz mogao izgledati.

Kada stvarate novi kviz, trebate mu dati naziv (obično tema kviza, npr. “Srednji vijek”). Ne brinite se, kviz na početku neće biti vidljiv učenicima, odnosno bit će deaktiviran, kasnije ga možete učiniti vidljivim klikom na lijevo od naziva kviza. Nakon što je aktiviran, kviz će bit vidljiv svim vašim učenicima. Inače, prije smo dali školama mogućnost da označe za koje razrede žele učiniti kviz vidljivim, ali to je uzrokovalo više problema nego što je riješavalo, a uostalom nema ničeg lošeg u tome ako učenik riješava kviz s više godine ;)

Pitanja

Do pitanja u kvizu možete doći tako da u padajućem izborniku kviza kliknete na .

Kada ste došli do liste pitanja, prelaskom miša preko , koji se nalazi s desne strane svakog pitanja, otvorit će se padajući izbornik gdje možete vidjeti što se sve može raditi s pitanjem.

Možete stvarati nova pitanja klikom na , mijenjati im redoslijed klikom na itd.

Postoji 5 različitih tipova pitanja:

 1. Točno/netočno: je li tvrdnja točna ili netočna
 2. Ponuđeni odgovori: koji je točan odgovor od ponuđenih
 3. Asocijacije: poveži pojmove iz prvog s pojmovima iz drugog stupca
 4. Upiši točan odgovor: koji je odgovor na postavljeno pitanje

Ohrabrujemo vas da dodajete tagove pitanjima pri stvaranju, jer ćete ih kasnije moći pretraživati.

U slučajevima kada kviz ima neparan broj pitanja a rješava se u paru, jedno se od tih pitanja neće se prikazati (nasumično odabrano). To je tako zbog raspodjele bodova po učenicima, jer oba učenika moraju imati pravo na jednaki broj bodova.

Nemojte zaboraviti aktivirati kviz kada ga dovršite :) Uvijek provijerite stanje gumba, znači da je neaktivan, a znači da je aktivan.

Aplikacija najbolje funkcionira u pregledniku Google Chrome , jer se pretežito u njemu razvijala. To je vrlo dobar preglednik i ako ste u mogućnosti koristiti ga, toplo ga preporučujemo.

Trenutno aplikacija ne funkcionira dobro u pregledniku Internet Explorer , jer je to prilično loš preglednik koji zahtijeva puno truda. Svijesni smo da mnogo škola koristi taj preglednik, nastojit ćemo riješiti taj problem što prije :)

Aplikaciju razvijaju dvojica studenata, stoga se nemojte ljutiti ako naiđete na koji propust, radije nam se javite :) Ako zbog nekog razloga ne želite klikati na kontakt linkove, ovo su naše email adrese:

 • janko.marohnic@gmail.com
 • matija.marohnic@gmail.com

To je sve, uživajte u Kvizovima!